
Projektit
Suolallisen mustalipeän kuiva-aineen määritys ja tuloksen ilmaisu
Projektiehdotuksen taustalla on tuhkakierron lisääminen haihduttamolle. Kuivaamalla tehty tutkimus antaa entiseen verrattuna tuloksen jossa lisätty tuhkasuola on mukana kuiva-ainemäärässä. Refralla tehty (tehdasmääritys) kuivaainemääritys puolestaan ei mittaa periaatteessa näytteessä olevaa liukenematonta suolaa.
Esimerkki tehtaalta: Muutimme haihduttamoa ja otimme suolakierron haihduttamolle vuosi sitten. Kuiva-ainetaso nostettiin polttolipeän refrassa, johon ei tehty muutoksia. n. 70 %:sta 76 %:iin. Eli projekti meni täsmälleen suunnitellusti. Laboratorio saa nyt määrityksessä kuivaaineen > 80 %. Samaanaikaisesti haihduttamon muutoksen kanssa ostimme kaksi uutta refraa. Ne molemmat näyttivät ennen viritystä polttolipeässä samaa kuin laboratoriomääritys eli >80%, eli ne on alettu myös kalibroida valmistajan toimesta suolallisella lipeällä?
Kysymyksiä:
– On määriteltävä puhutaanko yleensä polttolipeän kohdalla suolallisen mustalipeän kuivaamalla määritetystä kuiva-aineesta, vai perinteisestä kuiva-aineesta, ja onko se määriteltävissä.
– Pitääkö tähän määritykseen hankkia refra ja miten se kalibroitaisiin, esim. onko liukenematon suola mahdollista erottaa näyteestä ennen määritystä jne.
– Voidaanko Na ja K pitoisuutta käyttää hyväksi. Onko tämä ihmettely itseasiassa täysin turha. esim. laitetoimittajat myyvät mielellään haihduttamon jonka lähtötaso on 80 %, mutta entiseen verrattuna se on kuitenkin 75%.
Kuiva-aineesta puhuttaessa täytyy erottaa kolme asiaa:
– liuennut kiintoaine
– liukenematon kiintoaine
– kokonais kuiva-aine
Liuennutta kiintoainetta ei voi määrittää lipeästä jonka kuiva-aine on yli 50%.
Refraktometri mittaa vain liuennutta kiintoainetta (kuiva-ainetta). Kaikki liukenemattomat suolat menee ohi refraktometrin ohi, esim. tuhka, suopa
Hyvin vaikea asia todentaa. Käytäntö on että refraktometri kalibroidaan laboratiomittauksen perusteella. Tällöin tulee pientä heittoa, mille ei voi mitään.